Waarom je jouw fatbike beter niet kunt opvoeren!

Waarom je jouw fatbike beter niet kunt opvoeren!

Heb je een fatbike en speel je met het idee om deze op te voeren voor wat extra snelheid? Hoewel het verleidelijk kan zijn, zijn er een aantal goede redenen om dit niet te doen. Hier leggen we uit waarom het opvoeren van je fatbike meer nadelen dan voordelen heeft.

Dag garantie!

Allereerst, als je jouw fatbike opvoert, kun je gedag zeggen tegen je garantie. Fabrikanten dekken geen schade of defecten als blijkt dat je aanpassingen hebt gedaan die de oorspronkelijke specificaties van de fiets veranderen. Dus als er iets misgaat, sta je er alleen voor.

Veiligheid voorop

Een opgevoerde fatbike is niet alleen sneller, maar ook een stuk gevaarlijker. De hogere snelheden maken het moeilijker om je fiets onder controle te houden, zeker op glibberige of ongelijke ondergronden. Dit kan leiden tot valpartijen of botsingen met ernstige gevolgen. Is die extra snelheid het risico waard?

Ja, het is illegaal

Het is belangrijk om te benadrukken dat het opvoeren van je fatbike niet alleen onverstandig is, maar ook illegaal. Het overschrijden van de wettelijk toegestane snelheden en vermogens voor elektrische fietsen kan leiden tot boetes en zelfs inbeslagname van je fiets. De wet is hier heel duidelijk over en er zijn serieuze consequenties als je deze negeert.

Sneller slijten

Door je fatbike op te voeren, verhoog je de belasting op alle onderdelen. Dit betekent dat je sneller te maken krijgt met slijtage. Vaker onderhoud en vervanging van onderdelen betekent meer kosten, en wie zit daar nou op te wachten?

Batterij snel leeg

Een ander nadeel van een opgevoerde motor is dat je batterij het veel zwaarder te verduren krijgt. Je zult merken dat de accu sneller leeg is, waardoor je actieradius flink wordt beperkt. Niet ideaal als je van lange tochten houdt.

Niet meer dezelfde fiets

Fatbikes zijn ontworpen voor stabiliteit en betrouwbaarheid op moeilijk terrein. Door het opvoeren kan je de unieke eigenschappen van je fatbike aantasten, waardoor hij niet meer optimaal presteert waarvoor hij gemaakt is. Dat is toch zonde?

Kortom

Opvoeren klinkt misschien als een leuk idee, maar de realiteit is anders. Je riskeert boetes en je veiligheid. Hou je aan de regels en geniet van je ritjes zoals ze bedoeld zijn. Veilig en legaal!